Oedeemtherapie

Patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, kunnen behandeld worden door middel van oedeembehandeling.

Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

Bij oedeembehandeling wordt geprobeerd om de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

De therapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek wordt het vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Daarnaast kunnen, indien nodig, bandages, tape en therapeutische kousen worden gebruikt om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.